Kaj je ljubezen

Pred leti so se mi začeli zaradi paradentoze majati in izpadati zobje in zdaj že nekaj let nosim zobno protezo. Ni še totalka, ampak kombinacija mostičkov in delne proteze, saj mi je nekaj lastnih zob še ostalo za oporo umetnim – ko mi bodo šli pa še ti v maloro, bo pa res totalka!

Včeraj sem na ulici po daljšem času slučajno srečal eno gospo, s katero sva se imela včasih rada in sva celo živela skupaj (takrat ko sem imel še dobre zobe), in ko me je vprašala, kako sem kaj, sem ji po resnici in pravici odgovoril: « Slabo, slabo – proteza me tišči v ustih, moral bom k zobarju, da mi jo popravi.«

»Nikar!« je rekla gospa. »To lahko popraviš sam z malo bolj finim brusnim papirjem. Samo malo pobrusiš tam, kjer te tišči in boš videl da bo dobro. – Jaz hvalabogu še nimam proteze, sta jo pa imela na stara leta oba moja starša in sem jima zmeraj jaz malo popravila in pobrusila, kadar ni bilo hujšega kot da ju je samo malo tiščalo… A hočeš, da naredim to tudi tebi?«

Debelo sem jo pogledal, skoraj sem padel na rit, nisem mogel verjet svojim ušesom: »…A HOČEŠ DA NAREDIM TUDI TEBI ???!!!« – Tako sem bil osupel kot če bi me na ulici, po kateri vsak dan hodim, povsem neznana ženska vprašala, če hočem da mi pocuza tiča… Saj se mi še moja lastna proteza gnusi, želodec se mi dvigne, ko jo vzamem iz ust, da jo očistim in sperem ostanke hrane z nje!

Zdaj vem, kaj je ljubezen! Ne to, ne samo to, da svoji dragi ali dragemu pišeš pesmice, mu podariš prstan in rožo, ali na pristaniškem pomolu z roko v roki občudujeta sončni zahod, ponoči preštevata zvezde na nebu ali se v soju sveče gledata globoko v oči… Ampak tudi, in še bolj to, da mu stiskaš mozolje in iščeš klope na hrbtu in riti, kjer sam ne doseže, mu prazniš kahlo, če je tako bolan, da ne more sam na stranišče, mu režeš nohte , strgaš debelo kožo s podplatov, in mu čistiš in brusiš zobno protezo!

Sem že rekel, da sva se imela z gospo Jožico včasih rada. Najina zveza je kar dolgo trajala, razšla sva se pa zaradi njenega ljubosumja, ker mi ni nikoli zaupala in verjela, da jo imam res rad in da sem ji zvest. Res ne morem reči, da je bila Jožica moja največja ljubezen v življenju, bila sva dolgo skupaj, a sva tudi že dolgo narazen, prej in pozneje sem imel še druge ljubezni – Zdaj pa vem, da me ni Jožica nikoli pozabila in me še zmeraj ljubi, ker drugače ne bi rekla, kar je včeraj rekla. Vseeno pa ji ne bom pustil da se ubada z mojo protezo, in tudi sam se ne bom, raje se bom naročil pri zobozdravniku.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Kaj je ljubezen”

  1. sidonija komentira:

    To , Edo, to je prava naklonjenost…obdrži jo

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !