Edo in Edo… in Edo

Prvi Edo: svetovljan, boem, hazarder, pesnik. Nepomirljiv bojevnik in prevratnik, razborit polemik, pobudnik delavskih štrajkov, zagovornik ponižanih in razžaljenih, zmeraj na strani pravice in resnice. Upornik proti avtoritetam in institucijam, škandalozni Edo, ki v elitnih lokalih meče kozarce v tla in na ulici sredi belega dne fizično obračunava z ljubljanskimi kulturniki. Mišičast, zagorel, belozob, poln energije, sijoč od zdravja in optimizma. Morjeplovec, ki je previharil vse oceane, domač v beznicah in kurbiščih od Barcelone do Bangkoka. Samotni hodec po balkanskih planinah, spalec pod milim nebom, zalezovalec divjih zveri in nedolžnih pastiric. Tekač čez visoke ovire, kozel s trdim rogom, trn v peti zakonskih mož.

Drugi Edo: ne krop ne voda, mečkač pri delu in ženskah, sanjač in zmedenec, izgubljen tako za raj kot za pekel. Mlačnež, ki z dvomom in obotavljanjem razvodeni vsako drzno misel in vroče čustvo; ljubimec z mrzlimi rokami, voyeur, ki ponoči z daljnogledom v roki in z odpetimi hlačami bulji v tuja okna. Salonski revolveraš, ki zašvica od strahu že ob sami misli na to, da bi moral potegniti pištolo. Provincijalec, ki mu je še do Ljubljane težko iti, saj se ne znajde v gostem prometu in med tujimi ljudmi in po cele ure tava, ker ne zbere toliko korajže, da bi koga ustavil in povprašal za pot. Zapečkar, ki ždi in se redi med svojimi knjigami in papirji, ponesrečen literat, ki mu nobena založba ne gre več nas limanice in je svoje umotvore primoran sam izdajati in prodajati. Pomehkužen meščanček, ki mu škoduje vsaka sapica in si pozimi ne upa ven brez šala, kape in rokavic. Za vojsko nesposoben, prelen da bi hodil v službo, izkoriščevalec in parazit, ki živi na račun žene, staršev, države in delavskega razreda.

(Iz knjige PRIPOVEDOVALEC, Književna zadruga Jesenice 1992)

— — —

Tretji Edo, 20 let pozneje: ta pa je iz čisto druge zgodbe, iz še nenapisane knjige, kot avto po karambolu na novo sšraufan in zašvasan iz razbitin tega kar je nekoč bil, pravzaprav pa še zmeraj v delavnici, še zmeraj v nastajanju, nič dokončnega in določenega še ne bomo rekli o njem.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Edo in Edo… in Edo”

 1. Dajana komentira:

  Krasno napisano. :)

 2. lordwales komentira:

  Pozdrav od Lordwalsa! ( Tomaž Švagelj )

  Te bo kar malo zvilo, če ti zaupam ( kar je javna tajna )

  Da se intenzivno pripravljam na poklicno novinarsko, publicistično in literarno pot, pa če cela Slovenija dol pade. Običajno so ljudje, ki zgube službo, potrti, jaz pa navdušen – živela svoboda ( 9 mesecev nezaposlenosti )

  Ti pa povem eno dobro:

  Je že nekaj let, kar sem položnico jskd Maribor za M literarno družbo poslal nazaj. Ti voluharji imajo po jurja in pol Evrov neto na mesec, preberi pod ponarodele.

  En komentator več na obeh mojih blogih ne škodi

  http://lordwales.blog.siol.net

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !