Dva trgovca

  Trgovec sem. Ker se mi samemu ni več ljubilo trgovati in mi je zato trgovina pešala, sem zaposlil pomočnico. Tudi trgovec čez cesto ima pomočnika. Pomočnice ne sme imeti, ker je poročen in mu je ne bi dovolila žena. Sploh ne tako lepe in mlade kot je moja. Tudi sam sem bil poročen in tudi meni žena ne bi nikoli pustila imeti pomočnice – mlade in lepe pa sploh ne! Pomočnico imam lahko samo zato, ker nimam več žene. Tako gre to.

 Trgovcu čez cesto je moja pomočnica všeč in mi jo zavida. Če bi bilo po njegovem, bi svojega pomočnika takoj zamenjal za mojo pomočnico. Seveda pa ne bo kruha iz ter moke, ker prvič -tega mu ne bi dovolila žena, drugič – se ne bi strinjal jaz, tretjič – se ne bi strinjala niti moja pomočnica.

Kljub temu sem mu predlagal dvoboj. Kdor izgubi, dobi pomočnika, kdor zmaga pa pomočnico.

To ali se bova udarila s pestmi,  se mečevala ali streljala,  sem prepustil njemu – proti meni itak ne more zmagati!

A tudi če bi me premagal, mu ne bi pomagalo. Ker tudi če bi se moja pomočnica strinjala, da gre k njemu v službo, se pa s tem nikoli ne bi strinjala njegova žena!

A tudi če ne bi imel žene in tudi če bi se žena strinjala – pa je veliko vprašanje, če bi se s tem strinjala tudi moja pomočnica. – Čeprav se zadnje čase zelo trudi okoli nje in je skoraj več v moji trgovini kot pa v svoji!

Sem mu zadnjič rekel: „Za karkoli se odločiš, karkoli že izbereš v življenju – poklic, službo, bivališče, ženo, prijatelje, sodelavce – če hočeš sebi dobro, zmeraj se odloči in izberi tako, da ti ne bo nikoli žal za to, da ne boš nikoli v skušnjavi, da bi imel kaj drugega, da ne boš nikoli nikomur zavidal njegovega poklica, službe, bivališča, žene, prijateljev, sodelavcev… Zavist je huda reč, zaradi zavisti lahko zboliš, zavist te lahko tudi pokoplje!“

To,  da trgovec čez cesto proti meni itak ne more zmagati, sem seveda rekel v šali. Bil bi ošaben in prenapet nadutež, če bi bil res tako prepričan vase. Tako kot sem dobil pomočnico, jo lahko tudi izgubim, tega se prekleto dobro zavedam. Tako kot sem jo jaz speljal njenemu prejšnjemu delodajalcu, jo lahko tudi meni že jutri kdo spelje, ji ponudi boljše delo, boljšo plačo, več dopusta…

Jaz bi jo seveda rad zase, nikomur drugemu je ne privoščim – trgovcu čez cesto še najmanj!  Sem ravno prav Gorenjca, da sosedu ne želim dobrega,  že kar užaljen bi bil  in  od Boga krivično bi se mi zdi zdelo,  če bi mu šlo bolje kot meni!

  • Share/Bookmark

3 odgovorov to “Dva trgovca”

  1. nevenka komentira:

    Tebi je pa tvoja pomočnica res nekam vedno bolj všeč…Dobro pravzaprav dene, če se dan začne s pogledom na nekoga, ki ga rad vidiš…

  2. Edo komentira:

    Prednost dela v lastni firmi je tudi ta, da si lahko sam izbiraš sodelavce in pomočnike.

  3. nevenka komentira:

    Si pokritiziral zavist, a jaz vseeno zavidam tistim, ki se jim dan začne lepo še pred službo…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !