Pomlajevanje

 Zdaj ko sem starejši se mi zdi pomembno, da se ne odvadim spretnosti, ki sem jih obvladal, ko sem bil mlajši.

 Na savskih prodih vadim igre s kamni. Navadne kamne mečem čez vodo na drugo stran reke. Z okroglimi kamni žongliram. S ploščatimi kamni mečem žabice. S špičastimi kamni mečem štofelčke. Kako že gre to? Kamen vržeš visoko v zrak tako da zarotira okoli svoje osi in s hitrim žvrrrk potone v vodo, ne da bi pljusknilo. Če pljuskne, pomeni da si kamen slabo vrgel in da se štofelček ni posrečil.

 Na košarkarskem igrišču skačem pod košem in se trudim z roko dotakniti obroča. Ker nisem dvometraš, mi je to tudi v mladosti komaj kdaj uspelo, zdaj pa sem zadovoljen že s tem, da se v skoku dotaknem mrežice. Ampak, če bi malo potreniral, bi tudi obroč še dosegel, se tolažim.

 Tudi ne naredim več dvajset ali trideset sklec, kot sem jih naredil v boljših časih, ampak z veliko težavo samo še deset – in se spet tolažim, da temu niso kriva leta, ampak pomanjkanje vaje!

 V mladosti me je med sprehodom po mestu kdaj prijelo, da sem se nenadoma spustil v dir cikcak med pešci in kandelabri, vmes preskočil cvetličnjak ali kanto za smeti, mimogrede brcnil piksno s pločnika na cesto in na prehodu za pešce pri rdečem semaforju odskakoval izpred vozečih avtomobilov. –  No, še zmeraj kdaj stečem, sploh kadar je dež in sem brez dežnika, dež mi pride prav, da ne zbujam pozornosti med mimoidočo mladino, češ glej starega, kako je na lepem zbezljal, očitno mu nekaj ne štima na podstrešju!

Mladost je stvar srca in se ohranja z iskricami hipnega navdiha. Ko bom za pomlajevanje začel uporabljati kozmetiko, vitamine, proteine, viagro, barvo za lase, sobno kolo, lepotnega kirurga in osebnega trenerja, bom pa res že star in dokončno odslužen!

 • Share/Bookmark

4 odgovorov to “Pomlajevanje”

 1. nevenka komentira:

  Zanikanje realnega stanja, to je, da se vsi staramo, pa tudi ne spremeni ničesar. Za ohranjanje vitalnosti pač ni treba posegati po skrajnih, bizarnih sredstvih, nekaj kozmetike, to je vsaj vlaženje kože, da ne izgleda, kot bi ravnokar orali po obrazu, uravnovešenje prehrane z zmerno količino vitaminov in mineralov, če se ne prehranjujemo dovolj raznovrstno in ukvarjanje s telesno aktivnostjo (s trenerjem ali brez) pa lahko prinese samo koristi. Imam sobno kolo in mi zelo prav pride, ker mi ga je dobesedno predpisal kardiolog (on že ve zakaj, saj ni navadna coprnica), pa tudi osebno trenerko sem imela zato, ker do fizioterapevtke nisem uspela priti, ker je naše zdravstvo…ne bom napisala kje, amapk v zelo temnih krajih. Njeno delo je bilo zelo strokovno in me je kjlub gibalnim omejitvam spravila v dobro kondicijo in zmanjšala bolečine, ki so posledice raznih skeletnih okvar, za najmanj 75 odstotkov. Je pa res, da vsi ljudje vsega tega ne potrebujejo, nekaj od tega pa skoraj gotovo, ker čisto vsi pešamo, brez izjeme. Zrelo je pogledati resnici v oči in narediti, kar se da, za ohranjanje kvalitetnega življenja v čim poznejšo starost.
  Ti povem, da ubogim, nepokretnim starčkom iskrice hipnega navdiha prav nič ne pomagajo, če je vse, kar imajo, le še pogled skozi okno….Morda bi z drugačnimi odločitvami samo petnajst let nazaj, še vedno lahko šli vsaj na sprehod.

 2. nevenka komentira:

  No, kako naj rečem, imej srce – zase. Saj konec koncev rad hodiš v planine, to je že veliko, delaj, kar te veseli, to je najboljša antistresna terapija, če poješ kak dodatek, te ne bo ubilo – a se je treba pozanimati kaj je primerno – recimo
  koencim 10, ki je ponavadi že v kombinaciji z najnujnejšim in kakšno kapsulo omega 3. Saj ni treba, da se utopiš v farmacevtskih priporočilih, ki so tržno preagresivni. Osebna higijena je pomembna in osnovna nega po britju tudi.
  Namreč pomembno je, kaj si o moškem mislijo ženske, če ti to ni več pomembno, si pa star, ampak ti bi še rad, kako si že rekel, imponiral…
  Samozadovoljstvo je preveč popustljivo. Priznaj, da je nekaj na tem…

 3. Edo komentira:

  omega 3, koencim 10, sobno kolo, uravnotežena prehrana, vlaženje kože, kardiolog, osebni trener … Za nas, ki smo rasli gor v delavskih blokih na Jesenicah, so to neznani pojmi. Brijem se pa tudi samo enkrat na teden, ker se zmeraj urežem in bi pri pogostejšem britju izgubil preveč krvi.

 4. nevenka komentira:

  ja, kristus, delavski bloki pač niso kamena doba in nikar se ne zgovarjaj, itak poznam še koga z Jesenic.
  Minili so časi, ko so veljali moški, kot je bil Clint Eastwood (že en teden jaham skozi prerijo, pa nikjer nobene vode) za očarljive :-)

  Vaja dela mojstra. In kolikor vem, je daljšo brado težje briti kot krajšo.
  In neobriti moški bodejo. Če boš kakšno damo ljubčkal, bo na koncu taka, kot bi jo nekdo pošmirglal.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !