Ruleta

Delam. Baje! Imam svoje delo in delovno mesto, ampak me tam nihče nikoli ne  najde. Če pa se to le zgodi, sem deležen neprikritega začudenja: Le kaj se je zgodilo, da te vidimo tukaj?

Zmeraj imam pri roki kak bolj ali manj duhovit odgovor. Zadnjič na primer sem nekomu rekel: “Izgubil sem 200 evrov na ruleti in jih moram zaslužiti nazaj!”

No, malo sem pretiraval. Res sem bil v igralnici, res sem bil na ruleti, res sem izgubil – ampak samo 50 evrov! Pa še to je bil zame kar velik podvig, saj se ponavadi ustavim pri 20 ali 25 evrih izgube v enem večeru.

Pa še teh 50 evrov sem si privoščil izgubiti samo zato, ker je bilo zadnjič! Ruleta je čisti dolgčas. Če staviš malo, se vleče kot kurja čreva, če pa veliko, si pa takoj brez vsega!

Potem pa res lahko zaideš v težave, če imaš pri sebi preveč denarja in si labilen karakter in ne znaš še pravi čas nehat!

Ko sem bil s sinom in njegovo klapo pred meseci prvič v tej igralnici, sem šel zraven z izgovorom, da me zanimajo igralci in ne ruleta. Ampak tudi ta gemblerski folk me že pomalem dolgočasi! Prevladuje moja generacija, abrahamovci in malo starejši: od umetne svetlobe posiveli obrazi, mrtve oči, zavaljena telesa, povaljana in pomečkana oblačila ljudi, ki jim igralnica očitno nadomešča dom in zunaj na sončni svetlobi samo nebogljeno mežikajo

Bolj zanimiva je ruska ruleta – tista s kroglo v šaržerju revolverja. Pred 15 leti so jo igrali na Jesenicah. Med igralci je bil moj znanec, na pogled čisto normalen možakar pri štiridesetih, zaposlen, poročen, oče majhnega otroka. Ni ga izbrala sreča – izbrala ga je krogla!

Končal sem z ruleto.  Igranje na slepo srečo ni po mojem okusu – pa četudi bi dobival! Sreča, ki pade z neba  je slaba sreča. Boljša je tista, ki ji sam prideš naproti in se moraš zanjo malo potrudit!

 • Share/Bookmark

6 odgovorov to “Ruleta”

 1. nevenka komentira:

  Kaj pa če noče ne pasti, noče priti ne zlepa ne zgrda?
  In pravijo.
  Kdor ne reskira, ne profitira.
  Kaj ni vse ruleta?
  Življenje je brez garancij. In veliko izgubljamo.
  Da dobimo kaj?

 2. Edo komentira:

  Na koncu koncev je pa sreča že to, da verjameš v srečo.

 3. nevenka komentira:

  Tako?
  Potem sem bila srečna in tega nisem vedela.

 4. dahvor komentira:

  …koristno je, da si ruleto prej koncal, kot jo spoznal…
  …nikoli mesat Srece in Priloznosti…Priloznost ne pomeni Srece…skoraj nikoli nista povezani.

 5. majki komentira:

  bluziš

 6. nevenka komentira:

  Saj, če rusko ruleto igraš z zelo tehtnim razlogom, ne moreš izgubiti.
  Vsak izzid te reši. Tragika je vedno v ljudeh, ki ostanejo živi.
  Samo polged od daleč je ponavadi začuden.

  Mislim, da je dobro, če ne maraš rulete. To pomeni, da si še pripravljen odpirati različna vrata in se soočati z vsem, kar ti pride naproti. Saj optimizem je bolj zdrav od pesimizma. Čeprav teorija privlačnosti sama po sebi prav nič ne deluje, deluje pa to, da človek z voljo usmerja svojo energijo…in se lahko potrudi.

  Moj bivši mi je zabrusil, da bolj se trudiš, bolj se cilj odmika.
  Sedaj vem, da v tej izjavi tičijo dolgo načrtovani grdi nameni.
  Mislila sem, da je to izraz črnogledosti, tako naivna sem bila in sem ga hotela obrniti k svetlobi.
  Nisem opazila, da me vsak dan sproti razvrednoti. Pa še vedno ne morem verjeti, da je bila taka zmešnjava v enem samem človeku.
  Saj ni bil človek brez sanj.
  Ko sedaj gledam nazaj, so njegove odločitve skoraj enake metku v glavo. Ni mogel izgubiti, ker ničesar ni imel. In je bil tega vajen.
  Odgovornost je za nekatere ljudi samo beseda. In hrepenenje je vse, kar zmorejo. Vidiš. To pa je žalostno. In to je šele čudna igra. Samo imena ji ne vem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !