Nasvet

Če  ženski posodiš  denar, se ti lahko obeta  samo dvoje:  ali te bo grdo izkoristila ali pa se ti bo bogato oddolžila  - seveda  ne z denarjem…

Verjamem pa da Mateji zares trda prede   in me je zato  včeraj res s težkim srcem poklicala, da  bi ji posodil 50 evrov, če imam  kaj namen priti v Ljubljano. Vsota je bila malenkostna, a Mateji bi 50 evrov  veliko pomenilo, saj  je potem, ko je pustila službo v domačem kraju in se preselila k Dragotu, ostala brez vsakih dohodkov , tako da se oba  prebijata z Dragotovo socialno podporo.

Mateja je poštena punca, a  mi je vseeno  malo zagomazelo v hlačah, ko me je poklicala.  Ne morem si pomagat, to je že pogojni refleks – zmeraj kadar me kakšna ženska prosi za denar, se mi to zgodi!

Ko sem ji povedal, da ne ta dan ne  prihodnje dni nimam nobene poti  v Ljubljano, je bila čisto obupana –  potem pa se je spomnila, da bi ji lahko s svoje banke ekspresno nakazal na njen račun. Zdaj je ura pet, je računala, banka pa je odprta do šestih in če bi takoj šel nakazat, bi do šestih ona lahko že denar dvignila pri okencu v Ljubljani.

To bi pa že napravil za  Matejo – a bil sem ravno sredi dela, zavijal sem pakete, in če bi vmes še hodil na banko,  bi bil v zamudi s paketi in jih ne bi uspel do sedmih oddati na pošti. Ko sem ji povedal, da se spet ne bo izšlo, in da ji lahko denar nakažem šele naslednji dan,  je bilo pa njeno razočaranje tako veliko, da je samo še nekaj zajecljala v telefon  in prekinila zvezo.

Naslednjega dne zjutraj pa me je spet poklicala.  Da je Dragotu ušla na balkon, je zahlipala, ker je še od sinoči pijan  in zganja ljubosumje zaradi  mene,  in jo zmerja s kurbo in prasico, ker me je žicala  za denar.  »Pa še sam mi je prigovarjal, naj te pokličem!   - Pravzaprav pa on rabi teh 50 evrov, ampak je prevelika reva, da bi ti sam rekel, potem pa meni  naroča in teži!«

Rekel sem ji, naj mi da Dragota, a Drago ni hotel na telefon.

Škoda, res škoda – ker kot starejši izkušen možakar  bi lahko dal mlečnozobcu dober nasvet! Moški brez denarja je za žensko enak  moškemu   brez  jajc, bi mu rekel, in  če ga nisi sposoben zaslužit  s poštenim delom od šestih do dveh,  oropaj  banko  ali  vlomi v cerkveno blagajno!  Nisi vreden Mateje, če ji ne moreš plačati niti karte za kino  ali večerje  v gostilni!  Vsaka druga  bi se hitro naveličala revščine s tabo – in tudi Mateja se bo. Oropaj banko – to je zate  edina šansa, da še ostane pri tebi!

 • Share/Bookmark

En odgovor to “Nasvet”

 1. nevenka komentira:

  Prijazno moško stališče.
  Mateja pa ima pred seboj še dolgo pot do samo spoštovanja.
  Kastratov je pa v naši ljubi deželici polno. Rugel bi rekel, da so mame krive. Sama menim, da človek slej ko prej ima izbiro in da tudi genske zapise lahko vrže na finto, če ima vsaj malo volje.
  Revščina je huda reč. Predvsem tista, ki človeka pripravi, da živi na nivoju potreb. Tako kot praprot v lončku ali pa sosedov muc. Sama bi brez želja že davno kapitulirala, verjetno ne bi nikoli dočakala odraslosti.

  A lučka je. Ni vsaka mladost izgubljen primer. Če človek najde sebe pravočasno, bo imel čas za iskanje življenja.

  Je pa hec, tudi jaz včasih razmišljam, da bi oropala banko :-)
  jasno, da jo v teh mislih odnesem s celo kožo in se sončim na Maldivih.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !