Avtovlak

 

 Z avtom na vlak. To je to. Avtovlak.

 Dve relaciji sta, krajša in daljša: od Bohinjske Bistrice do Podbrda ali do Mosta na Soči – in obratno. Ni gužve, le poleti je kdaj polno. Sem se pa peljal tudi že sam.

 Na avtovlaku je lepo. Sediš v avtu, avto je na vlaku, vlak pelje, poslušaš udarjanje koles ob tračnice, skozi okno gledaš Baško grapo in hribe nad njo. Ni lepše doline kot je Baška grapa in ni lepših hribov kot so Kojca, Črna prst, Kobilja glava, Koriška gora, Tolminski Triglav in kraljica Rodica tam zadaj nad Knežico, zdaj pred pomladjo še vsa pravljično bela od snega. Tu mi je vse domače, vse sem že prehodil, vse prelezel, v vsak graben sem že vtaknil nos!

 Potem pa pride predor, nič več ne vidim, tema me zagrne, ropot koles pa naraste v oglušujoče bobnenje. Najdaljši je seveda zadnji, (ali pa prvi – odvisno od smeri vožnje) – Bohinjski predor: 6 kilometrov in 335 metrov,  to je 8 minut vožnje skozi nepredirno temo. V avtu bi seveda lahko prižgal notranjo lučko, a le zakaj, ko pa je v temi lepše!

 To pa zato, ker se takrat zmeraj spomnim neke nekdanje sopotnice, ki je to osemminutno črno temo nekoč izkoristila za majhen sladek greh. Ah, ti urni, spretni prstki, ta mehka in nežna, a obenem čvrsta in odločna, toplo prilegajoča se dlan! Še sreča, da je potem našla v torbici papirnate robčke in ko so na koncu predora planili v avto radovedni sončni žarki, niso našli nič več spotikljivega, nobenih mokrih sledi, nobenega odpetega gumba,  vse je bilo tako kot se spodobi.

 Ne  vem več, kdo je bila ta porednica, lahko da je bila celo moja žena, a ne bi dal roke v ogenj, v temi se ne vidi in je vsaka krava črna, jo bom vprašal, če  jo bom kaj videl.  -  A tudi če je bila res ona, ne verjamem, da se bo hotela spomniti. Če  se v zvezi z mano sploh še česa spomni, so to samo slabe in grde stvari – ponavadi take, ki se v resnici niti niso zgodile!

 Avto na vlaku, lepi razgledi, v dolgih predorih pa lepi spomini na kratke trenutke ljubezni. Rad se vozim z avtovlakom.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !