Tinka

Lani ob tem času sem na Pokljuki najel kočo, kamor se umaknem, kadar imam tu spodaj vsega poln kufer.

Moj najbližji sosed je kmet iz Bohinja, ki čez poletje na Pokljuki pase krave, njegova žena pa turistom in vikendašem prodaja skuto, sir in kislo mleko. Oba sta prijazna človeka, že večkrat sem bil pri njima na mlečnih priboljških, in ker sta se branila denarja, sem se jima oddolžil z nekaj rjuhami sveže trave, ki sem jo nakosil okoli koče. Trava je bila za Tinko, črnogrivo in črnorepo ponijevko, ki so jo šele pred dnevi pripeljali iz Smokuča od žrebca. Prvič sva se videla in že na prvi pogled sva si bila všeč. Brez spoznavnih ceremonij in brez sence nezaupanja ali strahu je takoj prišla k meni in mi takoj jedla iz roke. »Zakaj pa ne bi bila kar spodaj pri meni v ogradi?« sem rekel kmetu. »Ne bi mi bilo treba kositi, vso travo okoli koče bi popasla, pa še družbo bi mi delala.«

Kmet je bil takoj zato. Ko sem se čez nekaj dni spet pripeljal na Pokljuko, me je Tinka že pričakala spodaj pri moji koči. Še preden sem odprl leso, je mehko prikopitljala k meni in mi kar skozi deske v vratih ljubeče raskavo obliznila roko. Kmet je ravno končal s popravljanjem ograde in potem je prišel še njegov sin in sta  zadaj ob skednju s skupnimi močmi postavila še hlevček za Tinko. Nista se dosti zamudila, nekaj salonitk za streho, nekaj desk ob straneh in v dveh, treh urah je bil hlevček postavljen.

Potem je kmet odšel in s Tinko sva ostala sama. Obsedel sem na pragu koče in srce mi je igralo od sreče, ko sem jo gledal kako se pase. Na to se pije, sem si rekel in vstal, da bi šel v kočo na frakeljček šnopsa. Vse zvezde hkrati so se mi zableščale , ko sem z glavo treščil v podboj vrat. (Tisti, ki so zgradili to kočo, so imeli v višino meter šestdeset in si niso mogli misliti, da bodo nekoč vanjo vstopali velikani z meter osemdeset). Če bi bil sam, bi zarjul od bolečine in za povrh še grdo zaklel po švabsko, po laško, po domače, pa še v kakšnem bratskem jeziku.

V Tinkini navzočnosti pa sem samo tiho zaječal in požrl solze.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !