Slovenec Slovencu sosed. Še en prizor.

Podpisani ———- vlagam pritožbo zoper plačilni nalog ser.št. ———– , ki je bil napisan in mi vročen dne ———- s strani vaših policistov.

Ko sva z ženo pred 11 leti kupila hišo, v kateri sedaj živiva, sva pridobila tudi pravico do uporabe dela notranjega dvorišča, skupaj z lastniki sosednje hiše (družina G.) – prav tako pa tudi pravico do uporabe dela terase nad garažo, zgrajeno med našo in drugo sosednjo hišo. (Hiša in garaža last družine Š.).

Medtem, ko je bila naša pravica do uporabe dvorišča določena že v kupoprodajni pogodbi, sklenjeni ob nakupu hiše, pa je bila pravica do uporabe dela terase dogovorjena ob naši vselitvi, in sicer smo se o tem ustno dogovorili A.Š., E.T. in gospod S., šef nepremičninske firme S., ki je bila posrednica pri prodaji, oz.nakupu hiše. Pravzaprav smo se dogovorili le o nadaljevanju pravice, ki so jo imeli (in so nas nanjo tudi opozorili!) že prejšnji lastniki naše hiše, družina H. Ta pravica pa je izvirala iz dejstva, da so Š-jevi pri gradnji garaže vzeli svetlobo oknu v spodnjem delu H.-jeve (zdaj naše) hiše, v zgornjem delu pa so odstranili lesen balkon, ki se je pred gradnjo Š-jeve garaže raztezal skoraj po celotni dolžini naše hiše.

Uporaba dela terase med našo in Š-jevo hišo, na površini odstranjenega balkona pod nadstreškom naše hiše, je torej funkcionalno upravičeno, samo po sebi umevno in konec koncev tudi že zdavnaj sporazumno dogovorjeno nadomestilo za odvzeti balkon v nadstropju naše hiše – in odvzeto svetlobo v pritličju! Del terase v širini nadstreška ob celotni dolžini naše hiše smo več kot 10 let izključno uporabljali samo mi – jaz, žena, sin, naš pes in naša mačka! Te uporabe ali pravice do nje nam vse odkar živimo na tem naslovu, nikoli nihče od Š-jevih ni oporekal ali kratil! Pred leti smo, in to sporazumno s Š-jevimi, naš del terase ogradili tudi z montažno ograjo in bambusovimi zastirkami in se tako tudi fizično ogradili od njih. In če so bile že kdaj pripombe z njihove strani, so bile samo o velikosti površine, ki jo zasedamo, oz. bi jo po njihovem smeli zasedati – npr. tedaj ko so krovci pri popravilu naše strehe zaradi konstrukcijskih razlogov za 10cm podaljšali nadstrešek…

Pred nekako dvema mesecema in pol so mi Š- jevi povedali, da jim v garaži zamaka, da imajo zato namen zamenjati dotrajane ploščice na terasi in me prosili naj pred začetkom del z nje umaknem ograjo in vse druge stvari. To sem tudi storil. V naslednjih dneh in tednih so odstranili stare ploščice in malto, potem pa prenehali z delom. Od začetka maja do sredine junija se na terasi ni dogajalo praktično nič, po njej je hodila samo naša mačka.

Dne ———- sem iz geodetskega podjetja G. prejel vabilo na mejno obravnavo, ki jo je naročila Š.D. v imenu družine Š. Na obravnavi so mi Š- jevi povedali , da smatrajo celotno teraso za svojo lastnino in da od tega dne dalje meni in moji družini prepovedujejo dostop do nje in njeno uporabo. To sem vzel na znanje, takoj zapustil mejno obravnavo in šel po nadaljnja navodila k svojemu odvetniku.

Odvetnik mi je svetoval, naj uporabljam teraso tako kot sem jo uporabljal doslej, če pa me bodo skušali pri tem fizično ovirati, izvajati nasilje ali groziti z nasiljem, naj pokličem policijo. Popoldne me ni bilo doma, ko pa sem se zvečer vrnil, sta bila oba izhoda na teraso, iz sprednjega balkona in iz kuhinje, zagrajena z močno, meter visoko železno ograjo in 5cm od zunanjega zida naše hiše z vijaki privito v betonska tla. Poklical sem policijsko postajo, policisti so prišli, naredili zapisnik in potem šli še k Š-jevim.
Potem ko se eno debelo uro po odhodu policistov iz naše hiše ni še nič zgodilo z ograjo, sem šel ven, jo odstranil in jo v razdalji enega metra od hiše položil na tla.

Naslednji dan sta bila oba dela ograje spet pred mojimi vrati, oz. izhodom na teraso. Spet sem ju odstranil in ko sem malo zatem zunaj na ulici srečal D.Š., sem jo – zelo mirno in vljudno – opozoril, naj mi ne postavljajo ovir pred vrata in ne zagrajujejo izhodov na teraso, ker bom tudi v bodoče odstranil vse, kar se bo znašlo pred njimi.

Tretjega dne zvečer je bila ob mojem prihodu domov ograja že tretjič pred mojimi vrati. Z namenom, da jo odstranim kasneje, oz. zjutraj, sem šel v drug prostor gledat televizijo. Čez čas sem zaslišal s terase močno razbijanje. Šel sem na svoj balkon (ne na teraso) in videl na terasi mlajšega moškega, na videz znanega, saj sem ga v zadnjem letu pogosto srečeval pred Š-jevo hišo ali videval pri popravljanju avtomobilov zadaj v garaži, menda je družinski prijatelj Š-jevih – sicer pa niti ne vem, kako mu je ime in kako se piše. (A sem miren glede tega, ker verjamem, da je to policiji že kako uspelo zvedeti.) Ta človek je z macolo izpodbijal lesen steber, s katero se je ostrešje naše hiše opiralo na teraso cca. 1m od vogala hiše.

Sploh se nisem nič razburil, samo opozoril sem ga, da se utegnejo strešni tramovi zrušiti nanj, če bodo ostali brez opore. (In res se je streha opazno zamajala in se tudi povesila, ko je po zamahih macole nosilni steber brez opore zabingljal v zraku . In binglja še zdaj, ko pišem ta ugovor!).

— Če se bo to zgodilo, me bo tožil, je rekel človek – in priznam, da se ob tej grožnji res nisem mogel ubraniti rahlega nasmeha. Tako sva si izmenjala še par besed, vsak na svoji strani zgoraj omenjene ograje, ki je ves čas trdno in pokončno stala med nama – o stebru, ograji, pa o tem kdo se bo nazadnje smejal in kdo ne – ampak že ob naslednji grožnji mi ni bilo več do smeha. Da utegnem hitro ostati brez zob v ustih, mi je rekel, ko pa je videl , da se tudi zdaj še nisem dokončno podelal, se je široko razkoračen z obema rokama naslonil na ograjo, rekoč naj se jo le dotaknem, če si upam.

Sem si upal, ampak dotaknil sem se ograje, ne človeka, kot mi očitate v plačilnem nalogu. Sva se dotaknila, a samo enkrat – dotaknil se me je človek, ko me je udaril po roki. Potem sem se odstranil od ograje in poklical policijo.

 • Share/Bookmark

6 odgovorov to “Slovenec Slovencu sosed. Še en prizor.”

 1. Rado komentira:

  Zanimiva pripoved,

  podobna tisočim drugim zgodbam. Seveda zdaj ostane le še sodišče. V tej fazi manjka kakšen razgledan in v lokalni skupnosti ugleden*** mediator, ki bi pregledal kronologijo, papirje in bi svetoval kompromis. Takšen postopek bi bil daleč cenejši (za vse) in bistveno hitrejši.

  *** da bi ga spoštovale obe strani.

 2. sosedi komentira:

  Zanimiva pripoved,

  Prav res je zanimiva pripoved in to je vse kar je, pripoved, od tega da vec kot 10let to uporablja kar je cista laž, do tega da se na sodiscu brani da ni podaljšal strehe tu pa piše da jo je in to še brez kakršnegakoli dovoljenja sosedov ker je posegel v njihov zračni prostor. In pa le zakaj je sosedom zamakalo v garazo in na katerem koncu terase. In kako si brez dovoljenja zavrtal “podporni” steber v sosedovo teraso.
  In če se kdo sprašuje zakaj je naše ime sosedi zato ker je ta prijazna nikomur nič hudega hoteča oseba z vsemi v njegovi okolici skregana.

  na žalost se nikomur, ki te pozna ne smiliš, ker vsi vejo kakšna oseba si v realnosti, lepo se je pa skriti za črkami in potem gledati kako se ljudem smiliš in kako bogi si in kako so vsi proti tebi.

  dobre zgodbice pišeš…

 3. sosedi komentira:

  Pozabil pa si še povedati da je celotna terasa lastnina sosedov, leži na sosedovi zemlji in so jo zgradil in sedaj tudi obnovili sosedi, torej kaj imas ti za delati na sosedovi zemlji, na sosedovi lastnini in zgrajeni z sosedovim denarjem. Tudi zate sporna ograja je bila na sosedovi terasi in ne na tvoji, pa si jo vseeno uničil. Edino kar si naredil ti na sosedovi terasi je škoda in sanacija te škode ni bila poceni (več o tem se boš zmenil z sosedi na sodišču).
  Toliko da bodo dejstva znana !

 4. etorkar komentira:

  Brez panike, dragi “sosedi” – res pišem zelo osebno in konkretno, pa ne zato da bi iztržil zase kakšno konkretno korist (v javnosti, na sodišču…), ali izvabil sočutno solzico iz oči bralcev. (Kar bi mi očitno tudi radi naprtili.) Naš spor sem uporabil le kot prikladno gradivo za blog o medsosedskih odnosih. (Zato sem iz izvirnega teksta črtal vse konkretne podatke in osebna imena nadomestil z inicijalkami). V drugih blogih pišem (ali bom pisal) tudi o drugih zanimivih rečeh: o naravi in živalih, o hribih in morjih, o drevesih in oblakih, o knjigah in potovanjih, o ženskah in prijateljih, o ljubezni in ljubosumju. Ne samo pri sosedovem plotu, tudi drugje se dogaja kaj zanimivega!

 5. MORISSON komentira:

  ZANIMIVO. ČE BI BILA VIDVA Z ŽENO POŠTENA KOT OSTALI SOSEDI, KAR PA NISTA, BI BILO VERJETNO MARSIKAJ DRUGAČE.

 6. Rado komentira:

  Kot sem rekel,
  mediatorja poiščita in ne “kurita” čustev.
  Končne rešitve z dosedanjim načinom zanesljivo ne bo.
  Bo le obojestranski glavobol!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !