Očistimo Slovenijo ali zakaj nimam slike v Albumu slovenskih pisateljev?

Zelo težko se lotim kakršnegakoli dela. Zelo redko se mi zgodi, da bi pospravljal po hiši. Še najbolj sovražim čiščenje. Če pa se že česa lotim, se lotim temeljito. V soboto dopoldne sem temeljito pospravil in počistil balkon. To je bil res pravi herkulski podvig. Nagradil sem se s sladoledom v bližnji slaščičarni in z dolgim popoldanskim sprehodom po travnikih ob Savi.

Na enem od teh samotnih in idiličnih travnikov je stal avtomobil. Osebni avto. Limuzina. Pravzaprav samo karoserija brez motorja, koles, sedežev in šip, pa z na široko odprto sprednjo havbo. Nič stolčeno, nič zarjavelo, vse lepo pokitano in celo na novo prebarvano z rdečo osnovno barvo. Kot da bi  ga z dvorišča kakšne avtoličarske delavnice odnesel tajfun in ga potem več kilometrov stran nežno spustil na tla.  Nikjer hiše, nikjer človeka, samo Sava, travniki in gozd, pa sem in tja kakšen kozolec ali senik. Pa tale plehnata lupina. Res slikovit prizor.

Potem sem opazil, da se mi z druge strani travnika približujeta dve postavi. Dve dekleti, ena s fotoaparatom čez ramo, zapuščena karoserija sredi polja je pritegnila tudi njuno pozornost, pofotkali sta jo z vseh zornih kotov, celo zapisovali sta si nekaj v notes, to bo gotovo reportaža za lokalni časopis, sem pomislil, nekaj na ekološko temo, o nemarnežih, ki onesnažujejo naravo itd.

Šele čez čas, ko sem bil že daleč proč od pločevinastega torza  in obeh deklet, mi je šinilo v glavo, joj škoda, še mene bi lahko slikali zraven avta, v pozi mehanika, ki se sklanja pod havbo, tudi ozadje bi bilo imenitno, bel  zasnežen Triglav in črni nevihtni oblaki, ja škoda da se nisem tega že prej spomnil. Tisti hip se je namreč ulil dež  in že smo se razbežali vsak na svojo stran iskat streho, jaz in dekleti.

Ko sem šel včeraj spet dol k Savi, avtomobilske karoserije že ni bilo več na starem mestu. Pa tudi če bi bila, bi bilo najbrž že preveliko naključje, če bi  bili tam spet tudi punci s fotoaparatom. Zato še zdaj nimam svoje slike v Albumu slovenskih pisateljev in je vprašanje, če jo bom sploh kdaj imel.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Očistimo Slovenijo ali zakaj nimam slike v Albumu slovenskih pisateljev?”

 1. V pozi mehanika … ta prav zmaga.

  In konec je hudomušen, da je kaj.

  Ja, včasih nočne ure prinesejo … dober tekst pred oči.

  Lahko noč,

  Klavdija KIA Zbičajnik :)

 2. domovoj komentira:

  V Tvojo tolažbo naj zapišem, da boš v omenjenem Albumu slovenskih pisateljev zaman iskal tudi mojo sliko. Verjetno delno tudi zato, ker poleg stripovskih enostavčnic svoje neurejene in kot veter spremenljive misli brezplodno razkladam zgolj v preprostih spletnoblogerskih zapisih. Pa še to bolj tu in tam. :neutral:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !