Mrličevi zobje

Totalna masaža. Super!
Totalna razprodaja. Samo da gre!
Totalna pijanost. Normalno!
Totalno razbit avto. Slabo!
Totalna zobna proteza. Katastrofa!

Moja mama je ostala brez vseh svojih zob že pri 36 letih, kmalu po četrtem porodu. Oče pa še pri 65-ih ni potreboval odpirača za flaše, saj jih je odpiral kar z zobmi.

Malo sem po očetu in malo po mami. Po mojem zadnjem obisku pri zobozdravniku pa mi je jasno, da sem bolj po mami. Povedal mi je, da me čaka totalka. Totalna zobna proteza. Najprej zgoraj, potem pa še spodaj. Katastrofa! No, potem je pogledal rentgenske slike in ugotovil, da je po nekaj zob v zgornji in spodnji čeljusti še zmeraj zdravih in da se jih bo mogoče dalo povezati s kombinacijo fiksnega mostička in delne proteze.

Še ne vem kaj bo, totalka ali delna proteza, a vse bo boljše kot gnijoči in razpadajoči zobje pod razmajanimi prevlekami, vnete in otekle dlesni, pa topo kljujajoča bolečina, ki je ne ublažijo ne aspirin ne lekadol ne tramal in so ji kos le še močni antibiotiki!

Tukaj se očitno ne da nič več narediti. To pomlad me čaka žaganje starega mostička, puljenje zob, (oz. tistega, kar je od njih ostalo), zdravljenje dlesni, jemanje odtisov, pomerjanje in navajanje na protezo.

V našem družinskem izročilu se je ohranila legenda o moji stari mami in njeni zobni protezi. Takoj ko je prišla iz ordinacije domov z novo protezo, jo je spravila v predal, češ da so to mrličevi zobje in da mrliča že ne bo imela v ustih. In je ni nikoli več vzela iz predala.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !